Vi har pr tirsdag 29. september mottatt svar på alle prøvene tatt i Lesja og Dovre lørdag og søndag. Totalt er det nå registrert 4 smittede i Dovre – de øvrige prøvene er negative.

Kommuneoverlegene opplyser at det er god oversikt over situasjonen. I dag gjennomføres det testing av totalt 16 personer.

Det er sikkert flere av dere som føler usikkerhet og som lurer på hva dere kan gjøre og ikke gjøre.

Covid-19 smitter gjennom kontakt mellom mennesker og gjennom dråper. Det betyr i all enkelhet at dersom vi har gode rutiner for håndhygiene, er nøye med å hoste i armhulen, holder oss hjemme dersom vi ikke er i form og holder avstand, så vil sannsynligheten for å pådra seg smitte og smitte andre reduseres.

Hva betyr dette i praksis?

  • Håndhygiene betyr å benytte fremsatt desinfeksjonsmiddel når vi går inn på butikken og når vi forlater butikken. Det betyr å bruke desinfiserende middel før vi overtar en treningssykkel som noen andre har benyttet før oss, eller være bevisst hva vi tar på og ikke tar på når vi er på kafe, trening, butikk, med videre. Håndhygiene betyr vask med såpe og vann når vi kommer hjem igjen etter en tur ute blant andre og oftere enn vi normalt er vant til. Ha gjerne en liten flaske desinfeksjonsmiddel lett tilgjengelig i bilen, eller jakkelommen.
  • Hostehygiene betyr å ta hensyn til andre og hoste i albuen og slik unngå at smitte spres i lokalene vi oppholder oss i, eller på ting som andre kan ta på.
  • Opplever vi forkjølelsessymptom, hoster, føler oss utilpass oppsøker vi ikke andre. Da holder vi oss hjemme.

Å holde avstand vil oppleves vanskelig over tid. Vi er sosiale og det er normalt å søke kontakt med andre for en prat, en aktivitet, en kaffekopp, eller lignende.

Likevel er det mange ting vi kan gjøre for å forebygge. Vi kan fint holde et par meter avstand til hverandre på sidelinjen av fotballbanen selv om det er surt og kaldt, vi kan velge et annet sete selv om vi treffer kjentfolk på bussen,  vi trenger kanskje ikke oppsøke butikken rett etter arbeid fredag ettermiddag, men heller planlegge innkjøp for en uke av gangen.

I all enkelhet handler det om å være våken på hva vi gjør og være kreative med å gjøre ting på en annen måte enn vi er vant til – alt for å redusere smitte.

Til sist vil vi minne om at pålagt karantene skal respekteres  – den er pålagt for en grunn og er en del av vår felles dugnad for å redusere smitte.

Karantene pålegges dersom du har hatt nærkontakt med smittet person mer enn 15 minutter.

Covid-19 er et maratonløp som vi må fullføre sammen.