Vi har i dag mottatt en del spørsmål via eposten vår op_lesja@dsb-cim.no. Disse har vi samlet opp og diskutert sakene med kommunelegene her i dag.

Generelt til alle: Oppretthold gode hygieneråd som er gitt, unngå kontakt med andre og bruk sunn fornuft, så klarer vi sammen å ta brodden av denne smittsomme sykdommen. For noen av oss vil dette bety forskjellen på liv og død, og det er det som teller.

Noen av butikkene er bekymret for at deres ansatte er eksponert for smitte. Alle butikkene ser ut til å ha gode hygienerutiner, og det er butikkdriver som må sørge for at det ikke er for mange inne samtidig, og at gode hygienerutiner opprettholdes. Poenget er å unngå ansamlinger av folk og kø der smitten spres lett. Det kan være et godt råd å henge opp plakater med tydelige beskjeder. Ellers minner kommunelegen om at folk i karantene har lov til å handle i butikken om de ikke har andre til å handle for seg. Vi minner om at mange av butikkene lokalt har utkjøring av varer. De som er isolert med påvist korona-virus, skal selvsagt ikke handle på butikken.

Til håndverkere som reiser rundt i heimene til folk er første bud ikke å reise ut om du selv har symptomer på luftveissjukdom.  Ta gjerne en telefon til kunden og dobbeltsjekk at ingen i husstanden er sjuke eller i karantene. Er det noen som er sjuke med korona-viruset hos en kunde, reiser du selvsagt ikke dit. Er det noen i karantene som ikke har noen symptomer, må du være forsiktig og opprettholde alle hygieneråd som er gitt om du velger å utføre jobben. Grundig håndvask før og etter besøket er viktig å huske.

For begravelser er det pr i dag ikke lov med flere enn 50 i gravfølget. Det jobbes med løsninger for å kunne livestreame begravelsen på ulike måter, uten at det er landet en ferdig løsning i dag.